Pohjatyöt sisäseinille – pohjamaalaus

pohjamaalaus

Pohjamaalaus jää aina joko pintamaalin tai tapetin alle piiloon, mutta on silti tärkeä osa onnistunutta lopputulosta. Ei siis kannata oikaista tässäkään, koska se ei säästä aikaa eikä rahaa.

Pohjamaali auttaa tekemään maalattavasta pinnasta tasaisesti imevän, jolloin pintamaali ei jää läikikkääksi, lisäksi se parantaa pintamaalin tartuntaa.  

Tasoite-, betoni- ja kipsilevyseinissä (eli huokoisissa materiaaleissa) pohjamaali vähentää merkittävästi pintamaalin menekkiä, eli tuntuu suoraan kukkarossa.

Erityisesti voimakasvärisen tapetin alla pohjamaali kannattaa sävyttää mahdollisimman lähelle tapetin pääsävyä.

Alla vinkit onnistuneeseen pohjamaalaukseen:

  1. Olethan huolehtinut seinän tasoituksesta? Muista, että maali ei peitä pohjan virheitä, vaan pikemminkin korostaa niitä!
  2. Varaa riittävä määrä maalia ja oikeat tarvikkeet. Mikään ei ole turhauttavampaa, kuin lähteä kesken urakan (ja hyvän soittolistan) hakemaan puuttuvia tarvikkeita tai kesken loppunutta maalia.
  3. Suojaa lattia ja viereiset seinät, joita et halua maalata. Suojaamiseen sopii hyvin esimerkiksi remonttipaperi tai pikasuojateippi. Pikasuojateippi soveltuu mainiosti myös katon suojaukseen.
  4. Suojaa pistorasiat, katkaisijat ja listat maalarinteipillä, ellet pysty irrottamaan niitä. Erityisesti listojen irrottaminen niitä rikkomatta on usein vaikeaa.
  5. Aloita maalaaminen rajaamalla siveltimellä tai kapealla telalla katonraja ja nurkat.
  6. Ja nyt päästään maalaamaan! Työvälineeksi levypinnoille sopii lyhytnukkainen tela, karkeammille tai hyvin huokoisille pinnoille toimii paremmin pidempi nukkainen tela. Jatkovarsi on oiva apuväline ja säästää niin maalarin selkää kuin pakaralihaksiakin.
    Levitä maalia edestakaisin vedoin noin puolen metrin levyinen alue koko seinän korkeudelta ja tasoita maali samansuuntaisin vedoin alhaalta ylös. (Tässä vaiheessa saatat huomata, että katon suojaaminen olisi sittenkin kannattanut). Jatka seuraavaan kaistaleeseen ja limitä se hieman edellisen päälle. Jos pidät kahvitauon, ajoita se nurkkaan niin vältyt keskellä seinää olevalta työsaumalta.
  7. Irrota maalarinteipit tuoreesta maalista tai ainakin mahdollisimman pian maalaamiseen jälkeen.
  8. Ota mukava asento ja katsele maalin kuivumista riittävän kauan. Mahdolliset tasoitusta kaipaavat kohdat tulevat tässä vaiheessa esille ja pystyt vielä korjaamaan tilanteen ennen pintamaalausta. Sen jälkeen pääsetkin tekemään valmista pintaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×