Pohjatyöt sisäseinille – Tasoitus

Tasoitus

Onko suunnitelmissa pieni pintaremontti sisätiloissa? Kenties uutta maalipintaa peittämään kiinteistön edellisen remontoijan kyseenalaista tyylitajua tai ihan vaan uutta tapettia vaihtelun vuoksi?

Olipa remontin syy mikä tahansa, taas pitää aloittaa pohjalta! Tai oikeammin pohjasta. Huolellisesti tehdyt pohjatyöt helpottavat lopullisen pinnan tekoa ja lopputulos tyydyttää vaativampaakin omatoimiremontoijaa.

 1. Poista mahdolliset vanhat tapetit

  Mikäli tapetin alla on pohjamaali ja kiinnitykseen on käytetty tapettiliisteriä, tämä on yleensä helppoa ja nopeaa puuhaa. Jos taas tapetointi on tehty liimaamalla suoraan alustaan (esimerkiksi kipsilevyyn tai betoniin), ei kannata suotta menettää hermojaan vaan ottaa avuksi vaikkapa tapetinpoistoaine.

  Lujasti kiinni olevien tapettien päälle maalaaminen saattaa vaikuttaa hyvältä idealta, mutta paksunkin maalikerroksen alta jäävät väistämättä näkyviin tapetin saumat ja mahdolliset muut epätasaisuudet.

 2. Puhdista vanha maalipinta

  Vaikka maalipinta saattaakin näyttää vielä ihan hyvältä, kannattaa se kuitenkin ennen maalausta puhdistaa huolellisesti. Maalipesu on tarkoitukseen sopiva tuote, joka poistaa pinnasta rasvan ja parantaa uuden maalin tartuntaa.

 3. Tasoita suurimmat kolhut

  Hio ja tasoita seinäpintaa korkeammalla olevat kolhut.

 4. Täytä kolot

  Valitse pintamateriaalin mukaan sopiva tasoite ja täytä kolot tasoitelastaa apuna käyttäen. Muista valita kerrospaksuudeltaan oikeanlainen tasoite! Pieniin naulan tai ruuvin reikiin sopii vaikkapa pikasilote, laajempien tasoitusten tekoon yleistasoite. Paksumpaa täyttöä (yli 5mm) vaativiin kolhuihin tasoite valitaan käyttökohteen mukaan.

  Anna tasoitteen kuivua rauhassa ennen seuraavaa vaihetta.

 5. Hio kuivunut tasoite

  Vältä käyttämästä liian karkeaa hiomapaperia, vaikka sillä työ sujuukin joutuisammin: karkean hiomapaperin jättämät syvät naarmut näkyvät varmasti maalipinnan läpi.

 6. Poista hiontapöly

  Maalattavalle pinnalle jäänyt hieno hiontapöly heikentää maalin tartuntaa ja aiheuttaa epätasaisuutta lopullisessa maalipinnassa.

 7. Pohjamaalaa

  Nyt pääset jo maalaamaan! Pohjamaalauksen jälkeen näet, jäikö seinään vielä tasoitettavaa tai muita virheitä. Tässä vaiheessa asia on vielä helppo korjata.
  Tapetin allakaan pohjamaalaus ei ole missään nimessä turhaa. Maalatulta pinnalta tapetti on helpompi poistaa tulevaisuudessa, jos tapetin vaihto tulee uudelleen ajankohtaiseksi.

  Vinkit pohjamaalaukseen löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×