Vinyylilankun asennuksen TOP 10

Lue Karitman vinkit onnistuneeseen vinyylilankun asennukseen. Kaikki Karitma Lattioiden tuotteet ovat tilattavissa PK-Puusta ja osa tuotteista löytyy suoraan PK-Puun varastovalikoimasta. Tilaustuotteetkin toimitetaan nopeasti, sillä koko Karitman vinyylilankkuvalikoima varastoidaan Suomessa.

1. Vaikka vinyylilankun asennukseen tarvitsee harvinaisen vähän työkaluja, hyvät ja asianmukaiset työkalut helpottavat huomattavasti työn tekemistä. Lankun katkaisemiseen tarvitsee ainoastaan mattoveitsen, toisin kuin esimerkiksi laminaattia varten erillinen laminaattileikkuri on lähes välttämätön. Tästä syystä myös asentaminen on huomattavasti siistimpää, koska vinyylin kivikomposiittirungosta ei irtoa puupölyä.

Muita asennukseen suositeltavia välineitä ovat kumivasara, asennuskiilat, harja tai imuri, rullamitta, lyijykynä, suorakulma ja asennuskapula. Suurin osa työkaluista löytyy jokaisen kotoa, eivätkä puuttuvat välineet tule olemaan iso kuluerä. Tutustu valitsemasi tuotteen asennusohjeisiin, jotta tiedät tarkkaan, mitä välineitä tulet tarvitsemaan. Ponttien kiinnitystavat saattavat esimerkiksi vaikuttaa tarvittaviin välineisiin.

2. Isoin yksittäinen tekijä onnistuneeseen asennukseen on aluslattia eli alusta, jonka päälle vinyylilankut tullaan latomaan. Mikäli aluslattia ei läpäise valmistajan vaatimuksia tasaisuudesta, se kannattaa tasoittaa huolellisesti, eikä suorittaa asennusta ja vain toivoa parasta. Epätasainen, kuoppainen tai vino lattia asettavat lattian tarpeettoman kovalle rasitukselle ja voi näin ollen alkaa rakoilemaan, ääntämään, pontit hajota tai saumat nousta pystyyn. Jos epäilet tasaisuuden riittävyyttä, suosittelemme aina tasoittamaan! Liika tasoittaminen ei tule koskaan jälkeen päin kaduttamaan, toisin kuin tasoittamatta jättäminen.

3. Vinyylilankku ei tarvitse alleen kosteussulkua sen takia, etteikö se kestäisi vettä, sillä kivikomposiittirunkoinen lankku on täysin vedenkestävä. Meidän vinkkimme on kuitenkin laittaa alle 0,15-0,2 mm paksuista höyrysulkumuovia, jos aluslattia on vähääkään karhea, sillä se vähentää integroidun askeläänieristeen ja aluslattian välistä kitkaa. Muovi siis varmistaa sen, että lattia pääsee vapaasti elämään lämpötilavaihteluiden mukaan. Tämä on tärkeää erityisesti lattialämmitetyllä lattialla, jossa lattialankkujen eläminen on suurempaa kuin lämmittämättömällä. Mikäli vinyylilankussa on integroitu askeläänieriste, eikä muovia alla ja huonoa tuuriakin mukana, voi askeläänieriste tarrata liian kovin aluslattiaan. Aina, jos lämpöeläminen estyy, voi lattiassa ilmetä ongelmia.

4. Edellistä höyrysulkumuovin vinkkiä ei tarvitse ottaa kuuleviin korviinsa, jos lankussa ei ole integroitua askeläänieristettä. Suurimmassa osassa malleista nykypäivänä sellainen on, mutta markkinoilta löytyy myös malleja, joihin alusmateriaali tulee ostaa erikseen. Tämä on ylimääräinen kustannus vinyylilankun asennuksessa ja hankinnassa, mikä kannattaa ottaa huomioon. Integroitu askeläänieriste eliminoi mahdollisuuden ostaa vääränlaista alusmateriaalia. Kaikissa Karitman vinyylilankuissa on integroitu askeläänieriste, joten alusmateriaalin valintaan ei tarvitse kuluttaa aikaa.

5. Onko mitään merkitystä, miten päin lankut asennetaan? Itse asiassa kyllä! Tähän on olemassa helppo sääntö: asenna päävalon suuntaisesti. Näin huoneesta tulee avaramman tuntuinen. Eli lankkujen lyhyt sivu tulee esimerkiksi huoneen isoimpia ikkunoita kohden. Mikäli valoa tulee tasaisesti monesta eri suunnasta, asenna siten päin, miten vinyylilankun asennus on helpompi tehdä.

6. Vinyylilankun asennuksen voi usein tehdä vanhan lattian päälle, jolloin säästät aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse ruveta purkuhommiin. Uuden lattian voit laittaa esimerkiksi vanhan muovimaton, liimatun parketin ja keraamisen laatan päälle. Nyrkkisääntönä on, että jos lattia täyttää valmistajan tasaisuusvaatimuksen ja on tarpeeksi kova, asennuksen voi tehdä. Vinyylilankku asennetaan kelluvasti, mikä tarkoittaa sitä, että sitä ei kiinnitetä aluslattiaan, vaan annetaan elää lämpötilavaihteluiden mukaan. Toista kelluvaa lattiaa ei tule asentaa toisen kelluvan lattian päälle.

7. Jos asennettava alue on 100 m2, riittääkö tasan 100 m2 vinyylilankkua? Ei riitä. Valitettavasti asennuksesta syntyy aina hieman hukkamateriaalia, vaikka kuinka yrittäisi olla taloudellinen. Asennushukkaa lankkumallisessa lattiassa syntyy keskimäärin 5-10 % eli tällöin sataan neliömetriin kannattaa varata 110 m2 lattiamateriaalia. Kalanruotolattiaan kannattaa varata hieman enemmän, jopa 15 % eli sataan neliöön tavaraa 115 m2 edestä. Yksinkertaiset tilat vähentävät ylijäämän määrää, kun taas monimutkaisiin tiloihin kannattaa varata edellä mainittujakin lukuja enemmän materiaalia.

8. Kelluvasti asennettu vinyylilattia elää lämpötilavaihteluiden mukaan ja sen takia seinien viereen tulee jättää liikuntavarat. Mikäli liikuntavaraa ei ole ja lattia on tiukasti seinässä kiinni, se ei pääse lämpölaajenemaan. Tämä aiheuttaa ongelmia, kuten lattian narinaa, ponttien vaurioitumista ja saumojen nousemista pystyyn. Lattioilla on tietty maksimiasennusalue, joka on laskettu niin, että seinän viereiset jalkalistat peittävät reunoille jäävät raot. Mikäli maksimiasennusalue ylittyy, täytyy jättää liikuntavara eli pieni rako keskelle lattiaa, jota peittämään laitetaan liikuntasaumalista. Useimmiten kuitenkaan tätä ei tarvitse tehdä keskelle huonetta, koska joka tapauksessa liikuntasaumat jätetään oviaukkoihin ja ne toimivat samalla kynnyksinä. Kivikomposiittirunkoisessa vinyylilankussa yleinen maksimiasennusalue on iso, 20×20 m, jolloin aika harvoin raja tulee kotitalouksissa vastaan. Varsinkin, kun huoneiden välille tulee tehdä liikuntasauma. Tarkista aina valmistajan omat ohjeistukset liikuntasaumojen tarpeeseen.

9. Koska kelluvasti asennettava lattiamateriaali elää lämpötilavaihteluiden mukaan, on tärkeää antaa lankkujen sopeutua tilan lämpötilaan ennen asennustyön aloittamista. Vie siis paketit asennustilaan 24-48 tuntia ennen asennuksen aloittamista, jotta niiden lämpötila ehtii sopeutua huoneen lämpötilaan. Tämä on tärkeää erityisesti talvella. Halutessasi voit avata paketteja valmiiksi, mikä saattaa nopeuttaa olosuhteuttamista jonkin verran. Jotta lankut pysyvät täysin suorana, säilytä niitä aina vakaatasossa.

10. Vaikka asennusohjeiden lukeminen ei välttämättä aina huvita, se todellakin kannattaa tehdä. Useimmiten takuu raukeaa virheellisen asennuksen seurauksena, joten senkin kannalta ohjeisiin tutustuminen on järkevää. Jotta hahmotat paremmin prosessin etenemistä, suosittelemme lukemaan ohjeet kokonaisuudessaan kertaalleen läpi ennen työn aloittamista. Tällöin osaat ennakoida seuraavia vaiheita, eikä missään vaiheessa tarvitse palata enää taakse päin. Noudata aina valmistajan ohjeita!

Vastaa

×