Juhannussauna

Ja ohjeet saunan vuosihuoltoon

Juhannusaatto: ystäviä, hyvää ruokaa ja juomaa, lempeä kesäinen tuuli ja kirkas aurinko, joka kimaltelee veden pinnalla pienten timanttien lailla.  Vastakaadetun koivun valkoinen runko ja heleän vihreät lehdet oven pielissä, tuoreen vihdan huumaava tuoksu. Nuoret naureskelevat vanhoille juhannustaioille, mutta salaa kurkistavat kaivoon tai laittavat yhdeksän kukkaa tyynyn alle. Sinivalkoinen lippu liehuu salossa ja linnut laulavat tänään erityisen riemukkaasti. (Vaihtoehtoisesti saattaa myös sataa räntää, mutta ei anneta sen pilata tätä kaunista kuvaa suomalaisesta juhannuksesta)

Hyvä ruoka ja juoma perheen ja ystävien seurassa kuuluu juhannukseen kuin tilli uusiin perunoihin.

Juhannus on täynnä perinteitä ja useat niistä tänäkin päivänä liittyvät läheisesti luontoon. Juhannuskoivut, vihdat, kukat, lähdetään maalle, mökille tai veneelle, syödään ulkona raikkaassa ilmassa. Ehkä tämä on vielä jäänne ikivanhasta keskikesällä vietetystä Ukon juhlasta, mittumaarista jota vietettiin hyvän sadon ja hedelmällisyyden toivossa vuoden pisimpänä päivänä. Pyydettiin luonnon voimilta suopeutta tulevaan ja kiitettiin saadusta.

Vihta vai vasta? Löylyjen jälkeen saunan katolle heitetyn vihdan suunnasta on perinteisesti ennustettu tulevaa.


Juhannuksen perinteisiin kuuluu monella myös sauna. Juhannussaunaan saatetaan mennä jo päivällä, jotta ehditään nauttia vuoden valoisimmasta päivästä mahdollisimman pitkään. Usein traditioihin kuuluu saunan perusteellinen pesu jouluksi ja juhannukseksi ja mikä olisikaan parempi hetki huolehtia myös muusta saunan kunnossapidosta. Tässä muutama vinkki saunan ”vuosihuoltoon”:

1. Pese sauna lattiasta kattoon

Tai ehkä oikeampi järjestys on katosta lattiaan, mutta kuitenkin. Käytä heikosti emäksistä pesuainetta ja pehmeähköä harjaa. Markkinoilla on useita varta vasten saunan pesuun tarkoitettuja aineita, mutta esimerkiksi perinteinen mäntysuopakin käy mainiosti. Huuhtele pinnat reilulla määrällä kylmää vettä. Älä unohda puhdistaa lattiakaivoa!

2. Tarkista lauderunkojen kiinnitykset

Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että lauteiden rungot ovat kunnolla kiinni ja muutenkin ehjät. Mikään ei pilaa saunatunnelmaa tehokkaammin kuin lattialle rämähtävän isotädin kiljaisu.

3. Huolla lauteet

Jos lauteet eivät pesusta ja huolellisesta puunaamisesta huolimatta lähteneet kokonaan puhtaiksi, voi ne kevyesti hioa. Pesun (ja mahdollisen hionnan) jälkeen lauteet on hyvä käsitellä suoja-aineella. Sopivia aineita ovat esimerkiksi parafiiniöljy, saunavaha tai öljyvaha. Sauna- ja öljyvahoista löytyy värittömän lisäksi tehdassävyjä. Jos tehdassävyistä ei löydy mieluista väriä, ne voidaan myös sävyttää kymmeniin kuultavien värikarttojen sävyihin. Saunasuoja ei missään nimessä ole oikea aine lauteiden käsittelyyn! Se ei vahojen ja parafiiniöljyn tapaan imeydy puuhun, vaan jättää lakkamaisen kalvon puun pinnalle. Tuo kalvo pehmenee saunan lämmössä, eikä tunnu lainkaan mukavalta paljaan takamuksen alla, laudeliinoihinkin se tarttuu ikävästi kiinni.

Juuri vahatut lauteet kutsuvat nauttimaan juhannussaunan lämmöstä.


4. Tarkista kiuaskivien ja arinan kunto

Yksi avain hyviin löylyihin ovat ilman muuta kiuaskivet. Kivetkin kuluvat käytössä ja rapautuneet kivet heikentävät puukiukaassa ilmankiertoa ja sähkökiukaassa rasittavat vastuksia normaalia enemmän. Huonokuntoiset kiuaskivet eivät myöskään anna niin makoisia löylyjä ja se onkin monelle saunomisen ystävälle tärkein syy vaihtaa kivet säännöllisesti.


Arina on puukiukaassa pieni, mutta sitäkin tärkeämpi osa: ehjä arina edesauttaa puun puhtaampaa ja tehokkaampaa palamista. Arina vaurioituu herkästi, jos kiukaan tulipesää ei puhdisteta säännöllisesti tuhkasta, kiukaassa poltetaan naulaista puuta tai tuhkalaatikko on usein ääriään myöten täynnä. Arina on toki helppo ja edullinen vaihtaa, mutta pienellä huolenpidolla se kestää vuosia.

Lopulta aika pienellä vaivalla olet nyt saanut saunasi vuosihuollon suoritettua ja voit hyvillä mielin istahtaa lämpimälle nurmikolle nauttimaan linnunlaulusta ja auringonpaisteesta!

Vastaa

×